Jazz

Musikgenren Jazz uppstod i USA på 1800-talet och kom att under det följande århundradet sprida sig som en löpeld över hela världen. Med sin kombination av rytmik och musikalisk virtuositet, entusiastiska och medryckande melodier kom den att få fanatiska följare och det organiseras än i dag stora jazzfestivaler i jordens alla hörn.

Jazzens ursprung är en ganska mörk historia då den uppstod bland svarta slavar som tvingades arbete hårt och ofta sjöng för att hålla rytmen och att mentalt orka med. Då de kommit från Afrika hade de med sig traditionella folksånger och genom att ändra på texter och melodier och kombinera dem med andra musikstilar som Country & Western, religiösa hymner, judiska folkvisor och marcher uppstod denna unika genre som blev så populär.

Jazz kan framföras både av orkestrar och soloartister och det finns idag ett stort antal variationer på genren, som till exempel acid jazz där betoningen framförallt läggs på musikernas expertis och ibland uppfattas som lite svårtillgänglig, till storbandsjazz och dansant Dixieland. Bland de stora namnen inom den här typen av musik återfinns bland annat Duke Ellington, Louis Armstrong liksom svenska Esbjörn Svensson Trio och Viktoria Tolstoy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *