Avicii

När det i april, 2018, blev känt att den unge discjockeyn, låtskrivaren och producenten Tim ”Avicii” Bergling hade begått självmord lamslog nyheten både Sverige och resten av världen. Endast en kort tid innan hade en dokumentär om hans emotionella och mentala kamp kommit ut på SVT, och efter att ha sett den var det många som trodde att han var på bättringsvägen. Därav blev chocken desto större när nyheten spred sig på nyhetskanaler och i sociala medier.

Förutom hans många låthittar och utsålda konserter hade Avicii blivit en symbol för många, både unga och gamla, som dels beundrade hans talang och dels kunde identifiera sig med hans berättelser om sin psykiska ohälsa. Att så ung kunna visa sig vara sårbar offentligt, att våga tala om den ångest han genomled, var inte bara tragiskt men också ofantligt modigt.

En begåvning

På många sätt kan man säga att Avicii tillhörde en av de allra nyaste generationerna kompositörer då han egentligen inte var musiker i grunden. Istället hade han lärt sig komponera musik genom att sampla snuttar från andra artister på datorn och sedan kombinera dem och lägga på egna melodislingor och texter. Det blev med andra ord en mix av gammalt och nytt men hela tiden med en personlig stil. Aviciis sound blev snabbt världsberömt och han fann gehör på klubbar runtom hela jordklotet.

Låtar med djup

Trots att Aviciis låtar till största delen var avsedda för dansgolvet och därmed hade de rätta rytmerna och harmonierna för att dra med sig publiken, var texterna ofta vemodiga och lite mörka. Det handlade inte bara om klassisk hjärta och smärta, utan även om ensamhet, drogmissbruk och utanförskap. Låten ”Wake me up” handlar om hur livet kan vara omtumlande medan ”Lonely together” handlar om hur ensamhet även upplevs i relationer.

Det som gjorde Avicii så framgångsrik måste sägas vara hans förmåga att skriva vackra melodier som lätt fastnar i huvudet. Det märktes inte minst på hyllningsgalan i December, 2019, där låtarna framfördes med liveorkester och verkligen fick komma till sin rätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *