Like a Virgin

När den unga nykomlingen Madonna fick en jättehit med låten “Like a Virgin” var det nog få som insåg vilken oerhörd genomslagskraft den skulle få. Att en till synes lite fånig pophit framförd av en sångerska som inte hade en särskilt bra röst skulle ta världen med storm förvånade många, inte minst musikindustrin själv. Madonna själv menade kaxigt i intervjuer att hon skulle erövra världen och visst gjorde hon det!

Bakgrund

Vid tiden för inspelningen av ”Like a Virgin” hade Madonna redan gjort sig ett namn på New Yorks klubbscen med diverse framträdanden och danshittar, men det var den här låten som lyfte henne till stjärnstatus. Låten kom ut år 1984, och tillhörde sångerskans andra album med samma namn, och den ackompanjerades av en symbolisk och för tiden ganska annorlunda video som spelats in i Venedig. Det var dock sångerskans live-framföranden av låten som verkligen fick musikvärlden att vakna till. Här var det inte längre frågan om ytterligare en sexig sångerska som dansade till pop, utan en ung kvinna som tagit sin sexualitet i egna händer och gjort den till ett vapen. Madonna var där på Madonnas villkor, och det gick inte att ta miste på.

Just därför är det många som förvånas när de hör att låten i själva verket skrevs av en man och handlade om hans personliga erfarenheter. Den amerikanske kompositören Billy Steiberg hade skrivit ”Like a virgin” efter att ha inlett ett förhållande efter en svår skilsmässa, och den handlade om hur han tyckte att allt kändes som helt nytt igen. Det här lyckades dock Madonna tolka på sitt eget sätt, och det är inte många som förknippar låten med någon annan än henne.

En stor succé

Efter att låten hade kommit ut började den genast klättra uppför list-topparna och inom en månad hade den hamnat på förstaplatsen på den amerikanska Billboardlistan. Idag räknas den till en av pophistoriens största hits och har framförts av en rad olika artister, både på scenen och vita duken. Hemligheten bakom den stora framgången var dels hur den lätt fastnade på hjärnan, dels Madonnas framförande då hon kombinerade det oskyldiga med det sexiga. Madonnas fans avgudade henne redan från början, och in i våra dagar har hon kommit att bli en symbol för kvinnlig makt och allas individualitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *