Lindstrøm

Lindstrøm är en norsk musikskapare och DJ. Musikaliskt sett rör han sig ofta i gränsområdet mellan modern electronica och klassisk disco. Han har en förkärlek för att använda sig av gamla vintage-syntar och trummaskiner. Hans musik är ofta ganska cerebral i meningen att det det knappast handlar om klassisk festmusik. Men sätt på en av hans senaste singlar, Closing Shot till exempel, och visst går det att dansa till det. Sen behövs det förstås också en hel del annat för ett party, saker till dukningen, ballonger och annat. Det kan du hitta hos Partytajm.

Lindstrøm föddes 1973 som Hans-Peter Lindstrøm i Flekkefjord i Norge. De största karriärframgångarna har han möjligtvis haft när han samarbetat med andra musiker. Främst bland dem finns duon Lindstrøm & Prins Thomas. Han spelade för några år sedan också in ett relativt uppmärksammat album med den amerikanske producenten och musikern Todd Rundgren. Han har nominerats till den norska motsvarigheten till Grammyn, Spelemanspriset, fyra gånger och vunnit det tre gånger. Senast för albumet Real Life Is No Cool som han spelade in med den norska sångerskan Christabelle. Ett album som många betraktar som något av en smått bortglömd skandinavisk klassiker.

Men trots en hel del framgångar inom musikvärlden är Lindstrøm något av en musikernas musiker. Rent kommersiellt har han inte haft några enorma framgångar, bortsett från några framgångsrika singelsläpp med kollegan Prins Thomas. Kritikerkåren har dock alltid haft goda saker att säga om hans skapande. Sydsvenskan gav till exempel det tidigare nämnda albumet Smalhans fyra av fem i en recension som publicerades 2012.

Lindstrøms senaste album var On a Clear Day I Can See You Forever som släpptes hösten 2019. För honom som musiker markerade albumet första gången som han spelade in alla instrument på skivan med hårdvara, det vill säga med riktiga instrument. Annars är det väldigt populärt nuförtiden att mestadels använda sig av mjukvarupluggar, det vill säga musikinstrument i datorn för att spela in musik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *