Imagine

John Lennons ”Imagine” brukar ofta räknas som en av världens mest berömda låtar, alla tider, och även om man själv inte är ett fan är det nog få som inte känner igen den så fort de första, mycket karaktäristiska pianoackorden hörs. Det här är en låt som ofta förknippas med fredsprotester och den hörs ofta i sammanhang där man vill framhäva vikten av att älska varandra, inte kriga och värna om sin natur. Vissa har kallat låten för hippierans nationalsång och kanske ligger det trots allt något bakom detta.

Hur kom den till?

”Imagine” kom ut år 1971 och komponerades av det berömda paret John Lennon, som vid den här tiden gjorde solokarriär, och Yoko Ono. Det var Lennon som skrev melodin och det sägs att han gjorde det förhållandevis snabbt hemma på sitt eget piano, men att det var Yoko som var hans stora inspiration till texten. Hon hade ett flertal år tidigare publicerat en diktsamling som han tyckte var oerhört vacker, och i kombination med en bönbok han fått i gåva av en bekant fick han idén att skriva om en värld som går bortom alla sociala och religiösa regler som skiljer människor åt. Åratal av världskrig, militära konflikter, politiska motsättningar och revolutionerande, nya idéer under 60-talet hade gett Lennon ett perspektiv där han tyckte att det var dags att sluta tänka i kategorier och etiketter och i stället fokusera på saker som kärlek och gemenskap.

Överordnat budskap

Lennon hade förmodligen själv aldrig kunnat ana hur enorm ”Imagine” skulle bli, men faktum är att låten än idag räknas till en av världshistoriens mest spelade och bäst säljande. Den har kallats för en ”hymn till världsfreden” och den berömda filmen där Lennon spelar och sjunger i sitt hem medan Yoko Ono går omkring och öppnar fönster omkring honom är närmast ikonisk. Kritiker har menat att Lennon själv inte levde som han lärde och att han var långt ifrån den fredsälskande idealist som låten antyder, men faktum är att det är en melodi som inspirerat miljontals människor världen över.

Låten är också en av de mest framförda av olika artister och runt 200 berömda sångare har sjungit sina egna versioner av den i olika sammanhang, allt ifrån Joan Baez till Diana Ross och Lady Gaga. I vissa fall har artister kritiserats för sina versioner, särskilt sångaren CeeLo Green som ändrade på texten och gav den ett religiöst element, vilket går rakt emot Lennons intentioner med sången. För Lennon var ”Imagine” alltid ett budskap som handlade om att man skulle glömma bort allt vad organiserad religion och politik handlade om, och istället se till enkelheten i livet och saker som vänskap, kärlek och omtanke. Hur man än ser på den, går det inte att komma ifrån att ”Imagine” är en av tidernas mest omvälvande låtar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *