Hårdrock

Hårdrocken växte fram ur ett antal olika musikaliska influenser på 60-talet, och det var framförallt i länder som Storbritannien och USA som de första hårdrocksgrupperna gjorde sig stora namn. Vilken grupp som var den allra första debatteras det fortfarande hett om, och även om Led Zeppelin absolut inte vill falla under den kategorin är det ändå ofta just deras namn som hörs i diskussionerna. Annars brukar debatten ofta cirkulera kring Deep Purple och Black Sabbath, men den första låten som faktiskt kallades för hårdrock var Steppenwolfs ”Born to be Wild”.

En ny attityd

Ur 50-talets mer slätstrukna stil, där allt var ”prim and proper” och låtarna framfördes av helylle artister som sjöng om oskyldig kärlek växte det fram en våg av musiker som inte var rädda för att gå emot de etablerade tongångarna. Artister som Elvis, the Beatles, Johnny Cash och Jerry Lee Lewis införde en syndigare stil och ibland mörkare element, vilket de yngre generationerna blev stormförtjusta i. Det här skapade naturligtvis en enormt negativ reaktion hos föräldrar och etablissemanget i allmänhet, och många försökte förbjuda både artisternas framföranden och bojkotta de radiostationer som spelade deras musik.

På 60-talet växte det fram ett antal ungdomsrörelser som inte bara handlade om musik men också om tidens politiska läge. Ett exempel är hippierörelsen och dess antikrigskampanjer mot Vietnamkriget som krävde att man skulle sluta kriga och uppmanade till kärlek i stället. Hårdrocken blev också ett sätt att gå emot strömmen och även om den inte var lika politiskt motiverad betonade den gärna utanförskapet och hur allt inte måste vara rosafärgat. Till det kom en look som skrämde slag på de äldre, med långt hår, vilda mustascher och slitna kläder som för det mesta gick i svart.

Dagens metal

Sedan hårdrockens födelse har det uppkommit ett stort antal underkategorier som varit mer eller mindre framgångsrika. Med titlar som ”Trash metal”, ”Death metal”, ”Pudel rock”, ”Glam”, ”Industrirock” och ”Gloom” har alla dessa olika stilar som minsta gemensamma nämnare att musiken är hård och villkorslös, med tunga, tuffa tongångar och en rejält kaxig attityd. Många av de gamla namnen lever också fortfarande kvar, och grupper som KISS, Metallica och AC/DC kan ännu fylla arenorna när de ger sig ut på turné och uppskattas av både sina äldre, hängivna fans som yngre generationer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *