Punk

Om man ska beskriva musikstilen punk med ett enda ord passar förmodligen “ilska” eller “uppror” allra bäst, då det här handlar om musik som är arg på etablissemanget. Stilen föddes i USA och England på 70-talet och gjordes riktigt känd med den legendariska gruppen Sex Pistols som upprörde de äldre generationerna med sin uppstudsiga attityd och låtar som handlade om att störta drottning och fosterland.

Punk var redan från början också ett mode, där en punkare gärna skulle ha svarta kläder med nitar och säkerhetsnålar liksom extrema frisyrer som tuppkammar och hårt smink, både för män och kvinnor. Det gick ut på att gå emot allt som hade med regler att göra, och därför blev modet också därefter. Av förklarliga skäl attraherade den här stilen framförallt ungdomar, och London blev punkens modecentrum som attraherade fans från hela världen.

Så småningom blev dock punken mer kommersialiserad och många låtar hamnade på vanliga topplistor, som till exempel “London Calling” med the Clash och “One Way or Another” med Blondie. Till de moderna punkgrupperna som blivit populära hör Green Day och The Offspring men idag är musiken ofta lite snällare än vad den var från början.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *