David Guetta

Låtskrivaren och producenten David Guetta kallas av många i sitt hemland för det ”franska undret” då han är en av de få musikaliska artisterna i Frankrike som lyckats ta världen med storm. Även om det finns många andra stora namn, som till exempel Edith Piaf och Charles Aznavour, tillhör de alla en äldre generation som många unga idag aldrig har hört talas om. Att Guetta dessutom i grunden är DJ, gör det hela ännu mer spännande men trots sina enorma succéer har han lyckat bibehålla en ganska nedtonad offentlig bild av sig själv. Det här är en kille som gärna är partyts osynliga själ.

Från Paris klubbscen till hela världen

Guetta föddes i Paris år 1967 och började sin karriär redan som tonåring på 80-talet genom att spela musik på fester och klubbar runtom i staden. Han blev snabbt populär och blev så småningom manager för en egen klubb dit folk flockades för att vara en del av det trendigaste som huvudstaden hade att erbjuda. Snart började Guetta också skriva sin egen musik genom att kombinera rytmer, samples och loops från andra låtar och han satsade hela tiden på ett sound som var glatt, rytmiskt och sexigt.

Den första riktigt stora hiten kom dock inte förrän år 2001 med ”Just a little bit more” som snart hördes på den internationella klubbscenen, inte minst på Ibiza där Guetta själv ofta organiserade fester. Det nya millenniet har definitivt tillhört denne sympatiske fransman då Guetta sedan debuten gått från framgång till framgång. Han har arbetat med många av musikindustrins främsta namn, inklusive svenska Zara Larsson och Avicii, och han har både nominerats och vunnit många av de främsta priserna, bland annat bästa internationella DJ och bästa danslåtar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *