PRESSINFO

NY VINYL!

 

skiva

Utsikt mot havet

Releasedate: 9/10/2015

Den Stora Vilan är tillbaka med ett massivt dubbelalbum, Utsikt Mot Havet som ser dagens ljus den 9:e oktober. 17 spår med ett förnyat sound som är energiskt och vibrerande. Produktionen osar mer Brittanien än Amerika. Soundet har mejslats fram i samarbete med Don Alsterberg, Johan Forsman, Thomas Frank och givetvis bandet själva. Den Stora Vilan står redan på egna ben och räknas idag som ett av Göteborgs riktiga kultband. Deras nya album är den tyngsta brickan hittills i det egenhändigt byggda monumentet. Svensk musik har blivit en rockorkester rikare.

"Arbetet började med ett sökande efter något och när vi väl funnit det vi sökt fanns ingen återvändo. Det bara rann kompositioner ur instrumenten. Utsikt mot Havet växte fram ur det flödet" - Thomas Frank

Det går inte att veta hur vissa band låter som de gör. De har något eget. I den kategorin finner du Den Stora Vilan. Kompromisslöst, utan tidstypisk genre eller attityd. Anslag på flera strängar, bredare än en Stena Färja. Onödiga referenser till tidigare musik undviks. Istället har Den Stora Vilan renodlat sitt eget uttryck. Det enkla har blivit enklare och det svåra svårare. Energifylld rock med ett fåtal ackord "Domino-Garaget" varvas med komplexa epos som i "Kometen-Styx Blåa Öar-Imorgon". Allt med hög energi och flera av spåren tar Den Stora Vilan upp i ett mycket högre tempo än de rört sig i vid tidigare inspelningar.

"Vi har aldrig strävat efter att spela någon speciell genre. Det har varit en utomstående önskan att placera musiken i fack. Vi vill skapa musik som känns spännande för oss själva, och det är en process som hela tiden kräver rörelse. Hur många skulle gissa att vi skulle röra oss genom countyrock, rena improvisationer blandat med progressiva instrumentallåtar när vi startade?" - Christian Dyresjö

Vokalspåren till Utsikt Mot Havet spelades in med Johan Forsman för att Den Stora Vilan visste att han är ett ess på stämsång. Det är första gången bandet arbetat med allas röster. Både soundet och skapandet av det lyftes till en högre kollektiv nivå. Tillsammans med Don Alsterberg sökte Den Stora Vilan upp nya oväntade vägar i låtstrukturerna. Hela processen har varit förlösande på många sätt. Inspelningen gjordes i fyra olika typer av studios. Från egna studion Ljudvalvet belägen i Majorna (Göteborg), till legendariska SILENCE i Värmland (Koppom). Analog teknik har blandats med modern, vintage möter det senaste. Puritanismen fick ge vika för den kreativa lusten.

 

skiva

Förvandling

Releasedate: 05/12/2012

Den Stora Vilan har gått en egen väg och återvänder till publiken den 5:e december med sitt nya album "Förvandling". Deras oefterhärmliga ljudbild och oförutsägbara musikaliska vändningar gör dem till ett unikt band i dagens musikklimat. Som albumtiteln antyder har Den Stora Vilans musik tagit sig ett nytt uttryck.

Ett fängslande mörker omsluter låtarna "För Långt Ut" och "När jag var på botten" medan "Anton" och "Tidningen" ser med orädd blick in i framtiden. Samtidens alienation och hopp speglas i musikvideon till singeln "För Långt Ut". I Joan Manuel Urquiaga Valdes regi berättas en makalös historia, en försmak på det kommande albumet. Förvandling avslöjar åtta historier omskapande, brustna hjärtan och drömmar om förändring.

"Förvandling" är gruppens tredje fullängdare.* Skivan är producerad av Olle Björck och Per Stålberg (Division of Laura Lee) som tidigare arbetat med Daniel Gilbert, Håkan Hellström och Bombus. Tillsammans med Den Stora Vilan har de
skapat gruppens mest fokuserade och sammanhållna album hittills.

Skivan ges ut av det Linköpingsbaserade Gaphals.

Truls Mörck i Den Stora Vilan har tidigare spelat med Graveyard och det finns förgreningar till flera andra mystiska band från hemstaden.

* Tidigare har S/T 29/04/11 MWR005 och Livegrodor 02/05/12 DSVR001 utgetts.

FÖR LÅNGT UT

DEN STORA VILAN

GAPHALS

Releasekonsert & Releasefest hålls på Stora Teatern den 1 december. Program och biljetter här:

På kvällen spelar även Division of Laura Lee.
En heldag för hela familjen.
Välkomna!

 

skiva


Den Stora Vilan - Livegrodor

DSVRCD001 & SloowTapes
(Releasedatum 120502)

Den Stora Vilan gav sommaren 2010 femton konserter. Från Christiania i Köpenhamn till Tantolunden i Stockholm ljöd det vilanianska melodier. Vi har bandat dem! Livegrodor innehåller det bästa från dessa inspelningar. 5 nya låtar plus en liveversion av Bärares blod.

Den Stora Vilan ger det dem är bäst på. Livegrodor skramlar likt en gammal bootleg, distar och brusar, men ur kromdioxiden strömmar det vackra toner, fri improvisation, sånger. Syntesen som uppstår är Livegrodor.

Utgivningen innebär starten för vår egen label Den Stora Vilan Records. Bolaget kommer att fungera som ännu en plattform där vi kan släppa den musik vi önskar.
Vilan har länge varit en aktiv liveakt och nu är det dags att visa upp denna sida på Den Stora Vilans andra fullängdsalbum.

Skivan finns till försäljning exklusivt vid konserter!

SLOOWTAPES about the cassetteversion:
This tape has been in the making for a couple years, a buncha livejams by the great Swedish band Den Stora Vilan (which supposedly translates into something like 'The Great Rest'). Long mellow West Coast influenced psych jams (think 'American Beauty' era Gratefuld Dead) meets Neil Young with a bit of Träd Gräs Och Stenar thrown in for good Swedish measure. Pretty hot.

/Bart De Paepe

http://soundcloud.com/den-stora-vilan/familjen

KOMMANDE KONSERTER:

03 Maj: Landet Stockholm
04 Maj: Nalen Stockholm
16 Maj: Pustervik Göteborg

INNEHÅLLER:
Familjen
Tillbaka till staden
Space
Bärares blod (bara CD)
Sunlight (bara MC)
Ge dig inte av
Alla människor

Omslagsbild: Martin Mörck

 


TIDIGARE SKIVA

DEN STORA VILANS SKIVDEBUT!

INNEHÅLLER:
Intermezzo
Ishavet
Djuret
Voodoo
Ain't that sad
Bärares blod
ökenhotellet
Space
Stukningens refräng
älven
Insikten
Vampyr blues

 

skiva

Den Stora Vilan

S/T MWR005 LP/CD
(Releasedatum 110429)

Sedan mitten av 2000-talet har Den Stora Vilan spelat, spelat och spelat. Bibliotek, svartklubbar, parker, gatuhörn, mc-klubbar och den där festivalen som Bo Anders från Träd Gräs Och Stenar sätter upp mitt ute i skogen, Dragonfly utanför Falköping och Möllevångsfestivalen i Malmö och det bara ett axplock av alla platser som de besökt. Nu är det dags för debutplattan. Albumet är inspelat i den egna studion, hos studio grannen Mattias Glavå och producerat av Dieter Schöön.

Musiken är nu ute på både vinyl och CD på det goa skivbolaget MourningWood Recordings.

Om psykedelisk rock på svenska med influenser av amerikanska hjältar som Grateful Dead, Neil Young och King Crimson låter läskande så kolla in smakprov från plattan här:

http://soundcloud.com/mourningwood-recordings/den-stora-vilan-kenhotellet

Bengans

Amazon.com

Kolla även runt på Vilans eminenta websidor, där det finns gott om musik och videos att se och lyssna på...

Formgivning, vinyl och CD, MOX ILLUSTRATION.

 

RELEASE PARTY HÖLLS I BOTANISKA TRÄD GÅRDEN PÅ VALBORG!!

DEN STORA VILANS OFFICIELLA EFTERFEST SAMMA KVÄLL I SAMARBETE MED KOLONI PÅ:

Hey it’s Enrico Pallazzo!

Sockerbruket 20-22

hpl Vagnhallen Majorna

Live: Madamm, Paper
Dj: clearTapemaster Trash, Sindicatul Futuristic,
clearMiriam Natanya Pemberton

22.00 - Stängning

http://www.heyitsenricopallazzo.com/
http://www.kolonigbg.se
http://www.myspace.com/paperstockholm
http://www.myspace.com/madammen

 

 


Foto Hanna Eliasson
Foto Hanna Eliasson
Foto Hanna Eliasson
Fotograf översta: Marcel Toures, 2-3 Max Rantil, resten Thomas Asplund MOX. VID PUBLICERING MÅSTE BYLINE BIFOGAS! Se metainfo i bilden.
Foto Max Rantil
Foto Max Rantil
Foto Max Rantil
Kungsten
Pustervik maj 2012
Pustervik maj 2012
Pustervik maj 2012